30 lipca 2020 (czwartek)

DZIEŃ OTWARTY SKANDYNAWISTYKI W WSE

Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera serdecznie zaprasza na Dzień Otwarty Skandynawistyki w WSE, który odbędzie się online już w najbliższy czwartek 30.07.2020 roku.

Dla uczestników wydarzenia będzie to doskonała okazja, żeby porozmawiać z naszymi wykładowcami oraz przedstawicielami Działu Rekrutacji, dowiedzieć się więcej o kierunku Skandynawistyka: studia filologiczno - biznesowe jego dwóch ścieżkach - szwedzkiej i norweskiej, studiach i uczelni, a także wziąć udział w ciekawych wykładach.

W harmonogramie:

16:00 - wykład: "Świętowanie po szwedzku", prowadzi: Justyna Magiera

Jakie są ulubione święta Szwedów? Na liście na pewno znajdą się Midsommar, Dzień Świętej Łucji i Święto… Raka! Poza tym Szwedzi obchodzą oczywiście Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale nie do końca tak jak w Polsce. Czego możemy się spodziewać w te świąteczne dni, jeśli akurat znajdziemy się wówczas w Szwecji? Jakie szwedzkie słowa na pewno wtedy usłyszymy? I co powinniśmy ze sobą mieć, żeby świętować prawdziwie po szwedzku? Weź udział w wykładzie i uzyskaj odpowiedzi!

16:50 - wykład: "Tradycje kulinarne krajów skandynawskich", prowadzi: dr Paweł Szkołut

Tradycje kulinarne krajów skandynawskich są dzisiaj dobrze znane w Europie i poza jej granicami. Przykładem tego jest powszechność tzw. Stołu szwedzkiego (smørgåsbord) czy czerpanie wielu inspiracji kulinarnych związanych ze spożywania ryb, owoców morza, różnych potraw mącznych i mięsnych (w tym dziczyzny), runa leśnego i wielu innych.

Na co dzień wielu z nas może spróbować namiastki kuchni skandynawskiej, odwiedzając sklepy i bistra sieci IKEA. Jeśli ktoś natomiast udaje się do Norwegii, Szwecji czy Danii, to może sam doświadczyć szerokiego kulinarnego spectrum związanego z wieloma tradycjami, zarówno lokalnymi, jak i poddanymi wpływami kuchni cudzoziemskiej, zwłaszcza francuskiej i włoskiej, a także azjatyckiej.

Cechą charakterystyczną tej kuchni jest prostota i wytworna skromność, a także zamiłowanie do świeżych i naturalnych produktów, obecność regionalnych i ekologicznych produktów żywnościowych.

Ważna też jest estetyka dekoracji stołu i jadalni,będące częścią skandynawskiego stylu spędzania wolnego czasu – hygge czy lagom, które są bardzo popularne i inspirujące we współczesnym świecie.

17:45 - spotkanie online z Prodziekan ds. kierunku Skandynawistyka oraz czat online z przedstawicielami Działu Rekrutacji WSE.

WSE serdecznie zaprasza! Link do spotkań online pojawi się na stronie.


opublikowano: 2020-07-29
Komentarze

Aktualizacje proszę przesyłać na 

 
Polityka Prywatności