23 sierpnia 2019 (piątek)

Dni Otwarte w WSIiZ w Warszawie

23 sierpnia 2019 r. odbędzie się specjalna edycja Dni Otwartych w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie. W ich trakcie będzie można wziąć udział w Warsztatach Edukacyjnych pt.: "Zdrowa żywność. Świadomość. Przyszłość."

Warsztaty będą poświęcone nowemu kierunkowi studiów na Wydziale Inżynierii, czyli Chemii Żywności. Czekają na Państwa specjalne pokazy i doświadczenia laboratoryjne przygotowane przez Kadrę Dydaktyczną WSIiZ, mające na celu uświadomienie jak istotne w życiu codziennym jest sięganie po zdrową żywność. A wszystko to w lekkiej i przystępnej formie! Jest to wyjątkowa okazja, aby poznać Uczelnię bliżej, zanim jeszcze złożycie Państwo dokumenty. Serdecznie zapraszamy!  Partnerem warsztatów jest Partner WSIiZ firma Qulineo - specjalistyczne produkty dla gastronomii.

Program warsztatów:

  • 12:00-12:30 Spacer po Uczelni. Poznaj bazę dydaktyczną Uczelni
  • 12:30-13:00 Warsztat: Czy wiemy co jemy?
W pracowni chemii żywności, z wykorzystaniem szkła i sprzętu laboratoryjnego, za pomocą ciekawych reakcji charakterystycznych wykryjemy podstawowe składniki znajdujące się w żywności. Dowiemy się co kryje się w podstawowych produktach spożywczych, które codziennie zjadamy. Obecność na warsztatach pozwoli przekonać się, że żywność i składniki produktów spożywczych to tak naprawdę ważne i niezbędne dla naszego organizmu związki odżywcze –  substancje chemiczne, o których warto i trzeba wiedzieć dużo.
  • 14:00-15:00 Warsztat: Czy smaczny znaczy zdrowy?
Czy kolorowy znaczy smaczny? Co to są i jak działają barwniki?
Jak wykryć sztuczne barwniki w napojach i słodyczach?
Czy słodki znaczy lepszy? Cukier w żywności.
Czy serki owocowe, jogurty i kefiry są zdrowe?
Co kryje się w gumie do żucia, chipsach i coca coli?
Jak dodatki do żywności wpływają na nasze zdrowie?
Co powinniśmy wiedzieć o środkach konserwujących żywność?

Dodatkowo w programie quiz wiedzy o żywności , upominki i inne niespodzianki!

Rekrutacja na Chemię Żywności trwa‼
https://wsiiz.pl/chemia-zywnosci

opublikowano: 2019-08-09
Komentarze
Polityka Prywatności